Nouseeko kauden sensaatio VPS ennätysjoukkueeksi? Päävalmentaja Jussi Nuorela: ”Tuntuu ihan järjettömältä” – Veikkausliiga

Veikkausliigaan saattaa tulla uusi ennätysjoukkue perjantaina.

Se olisi mestariehdokkailta HJK:lta ja KuPSiltakin kova temppu, mutta että Vaasan Palloseuralta! Vepsu paahtaa Veikkausliigassa 11 ottelun voittoputkessa, joka alkoi heinäkuun alussa.

Vaasalaisilla on mahdollisuus nousta perjantaina sivuamaan Veikkausliigan ennätystä peräkkäisten voittojen määrässä. HJK voitti 12 ottelua peräkkäin kaudella 2002.

VPS on jäänyt viimeksi voitotta liigassa 27. kesäkuuta, jolloin se hävisi Hongan vieraana 0–1. Seuraavaksi se kohtaa Hongan – ja jälleen Espoossa.

VPS:n päävalmentaja Jussi Nuorela suhtautuu joukkueensa upeaa tulossarjaan tyynen asiallisesti. Pistepotit ovat nostaneet vaasalaiset taistelemaan mitaleista ja eurocupin paikasta, mutta työ on pahasti kesken.

– Edelleen pitää voittaa ihan helvetisti. Sillä tavallahan tämä tuntuu ihan järjettömältä, että olemme voittaneet 11 ottelua peräkkäin, mutta vielä pitää voittaa seitsemän tai kahdeksan ottelua, jotta voisimme päästä eurocupeihin, Nuorela sanoo viitaten loppusarjan jälkeen odottaviin mahdollisiin europudotuspeleihin.

– Putkellamme ei tavallaan ole merkitystä: meidän pitää vielä vaan voittaa. Kun voitamme yhden ottelun, niin todetaan, että hyvä: nyt pitää voittaa seuraava.

Ennätys on ulottuvilla, mikä voi kasvattaa inhimillistä painetta. Nuorelan mukaan joukkue ei ole käynyt asiaa läpi mitenkään virallisesti.

– Rutiinit pysyvät samoina. Emme ole ajatelleet putkea. En koe, että siitä olisi missään vaiheessa tullut paineita, Nuorela sanoo.

Vepsun tuloksellinen muutos alkukaudesta on ollut hätkähdyttävä. Raitapaidat saavuttivat kauden 12 ensimmäisestä liigaottelustaan vain yhden voiton: toukokuun alussa IFK Mariehamnia vastaan. Tappioita tuohon jaksoon mahtui peräti kahdeksan.

– Tuloksellisesti oli hirveää, pelillisesti ei. Asian korjaantuminen ei vaatinut hirveästi muutoksia, Nuorela sanoo.

Seurajohto ei pannut valmentajaa lankulle pettymysten keskellä, mikä sittemmin on palkinnut makeasti.

Kuinka huolissasi olit työpaikkasi puolesta alkukaudesta, kun voittoja ei tullut melkein millään?

Nuorela naurahtaa ennen vastaustaan.

– En sano, että olisin ollut huolissani, mutta tiedostin, ettei näin voi kauan jatkua. Ei voi ikuisesti hävitä, vaikka pelaisi hyvin.

Vielä alkukaudesta maalintekeminen oli Vepsulle todella vaikeaa. Vastaavasti vastustajat rankaisivat kovalla prosentilla paikanpuolikkaistaankin.

VPS on napannut voittoputkessaan pisteet muun muassa Ilvestä heinäkuun lopussa.

Jussi Nuorela ei halua korostaa VPS:n voittoputkea liikaa.

Nuorelan mukaan tulokset eivät lähteneet kohenemaan kovistelulla. Pelaajien pysyminen terveenä ja nyanssien loksahtamiset kohdilleen ovat auttaneet.

– Ei ollut mitään kriisipalaveria tai vastaavaa. Ei ollut syytä sellaiselle. Peruspakettimme on ollut koko ajan kunnossa. Kaikki kunnia pelaajille, että he pysyivät koko ajan rauhallisina.

Valmentaja arvioi liigassa kolmantena olevan joukkueensa kokonaissaldon vastaavan melko hyvin kauden kuvaa. Vepsu olisi voinut peliesitystensä perusteella voittaa alkukaudesta nähtyä useammin, vastaavasti myöhemmin jokin ottelu olisi saattanut jäädä voittamatta.

– Olemme taulukossa suunnilleen siinä, missä ansaitsemme olla.

Pelaajien pysyminen terveenä on ollut merkittävä tekijä loppukesästä ja syksyllä. Aktiivinen, tarvittaessa aggressiivinenkin puolustaminen toimii. Voittoputkeen mahtuu seitsemän nollapeliä.

Lisäksi hyökkäyspelaamisesta löytyy monipuolisuutta. Välillä hyökätään hitaasti rakentaen, välillä lyödään isoa vaihdetta silmään ja mennään erittäin suoraviivaisesti. Reipasotteinen kärkikaksikko Peter MichaelHarry Sawyer kykenee luomaan kaaosta vastustajan kuin vastustajan puolustukseen.

Nuorela puhuu paljon fyysisyyden ja perusasioiden merkityksestä. Yksityiskohtiakin hiotaan, mutta perusasioista ei tingitä.

– Tiedostamme, että olemme duunarijengi. Saletisti emme ole liigan taitavimpia. Jätkät ovat valmiit tekemään töitä todella paljon ja panemaan kroppaansa likoon.

VPS:n kannattajilla on riittänyt ilonaiheita jo lähes kolme kuukauden ajan. Kuva Ilves-ottelusta 28. heinäkuuta.

Nuorela, 49, pelasi pitkän uran, johon mahtui paljon pestejä ulkomailla ja 20 ottelua Suomen A-maajoukkueessa. Hän ei muista kokeneensa koskaan pelaajana samanlaista voittoputkea, jossa nyt kiitää valmentajana.

– Hakassa 2005 ja Interissä 2008 syntyi pitkiä putkia, mutta voittojen väliin tuli tasureita. Samoin oli Malmössä, jossa kulki hyvin. Tällaista voittoputkea en muista, valmentaja sanoo.

VPS palaa perjantaina areenalle, jolla se on edellisen kerran jäänyt voitotta, eli Espooseen Hongan vieraaksi.

– Sekin ottelu (tappio kesäkuussa) oli meiltä pelillisesti hyvä. Hävisimme ottelun viime hetken erikoistilannemaalilla. Tiedostamme, että Honka on hyvässä vireessä. Emme ole voittaneet Honkaa kahteen vuoteen, mutta lähdemme haastamaan. Koen, että olemme edelleen haastajan asemassa sarjassa, Nuorela sanoo.

Suomen pääsarjaennätykseen vaasalaisilla on vielä matkaa, vaikka Honka kaatuisi. HIFK voitti SM-sarjassa 15 ottelua peräkkäin 1933–1934.

 • 1.7. VPS–Inter 3–0

 • 8.7. KuPS–VPS 0–1

 • 12.7. Inter–VPS 0–2

 • 15.7. VPS–AC Oulu 3–0

 • 23.7. VPS–Haka 4–1

 • 28.7. Ilves–VPS 0–2

 • 9.8. VPS–SJK 3–2

 • 18.8. FC Lahti–VPS 0–2

 • 25.8. VPS–KTP 2–1

 • 3.9. IFK Mariehamn–VPS 1–2

 • 17.9. KuPS–VPS 0–2

https://www.is.fi/veikkausliiga/art-2000009870454.html

Related Posts